donderdag 26 september 2013

BOEK Rode Sneeuw in December van Simone van der Vlugt

Rode sneeuw in december,
Simone van der Vlugt,
Uitgever: Anthos,
Prijs: 19,95; 438 bladzijden,
ISBN 9789041418678,


Resentie van het internet
Simone van der Vlugt (Hoorn, 15 december 1966) is een Nederlandse schrijfster van historische jeugdromans en literaire thrillers.
Van der Vlugt wilde al op 9-jarige leeftijd schrijfster worden. Geïnspireerd door Kruistocht in Spijkerbroek (1974) van Thea Beckman (1923-2004) stuurde zij op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om door te gaan met schrijven. Ze ging Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Na haar studie ging ze fulltime werken als secretaresse bij een bank en schreef ze in de avonduren aan een verhaal over de heksenvervolging, De amulet, waarmee ze in 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Het boek werd getipt door de Nederlandse Kinderjury. Een reeks historische jeugdboeken voor de leeftijdscategorie 13+ volgde. Andere uitgevers die boeken van haar hebben uitgegeven, zijn Zwijsen en Van Holkema & Warendorf.
Behalve voor 13+ schrijft Simone van der Vlugt voor kleuters en voor leerlingen van de basisschool. Dit zijn verhalen die zich in de belevingswereld van jonge kinderen afspelen. In het najaar van 2004 debuteerde ze met De reünie als schrijfster van volwassenenliteratuur. Daarbij liet ze zich inspireren door de literaire thrillers van Nicci French. In 2005 verscheen Schaduwzuster en in 2007 Het laatste offer. In februari 2008 verscheen haar boek Blauw water en in 2009 verscheen Herfstlied. In 2010 verscheen het boek Op klaarlichte dag. In juni 2012 werd het boekje De Ooggetuige als cadeau uitgave gebruikt in het kader van de Maand van het Spannende Boek.
Sinds Van der Vlugt debuteerde met De reünie zijn van haar eerste drie thrillers ruim 500.000 exemplaren verkocht. Van De reünie gingen 100.000 exemplaren over de toonbank, van Schaduwzuster 180.000 en van Het laatste offer in twee maanden tijd 70.000; daarvan zijn anno april 2008 150.000 exemplaren van verkocht. Blauw water is de grens van 100.000 gepasseerd en stond geruime tijd op de eerste plaats van de verkooplijsten, en was het best verkochte boek van 2008. De vertaalrechten van (enkele van) haar boeken zijn verkocht aan onder andere Duitsland, Australië, Frankrijk en Italië. Van der Vlugt heeft inmiddels 34 boeken geschreven voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Simone van der Vlugt is getrouwd en heeft twee kinderen.



Liefde en Oorlog
In het romantische verhaal ziet u dat de strijd tussen Willem van Oranje en de Hertog van Alva geen simpele opstand van Hollanders tegen Spanjaarden of protestanten tegen katholieken was. Geloofslijnen liepen vaak dwars door families heen en dit had in de chaos van de oorlog vaak onbedoeld tragische gevolgen. In Rode sneeuw in december blijkt dit uit het relaas van Lideweij, die door de keuze voor een protestantse man in het kamp van Willem van Oranje belandt, maar daarbij wel voorgoed afscheid moet nemen van haar vader. Twee decennia later komt ook het prille liefdesleven van haar oudste dochter Isabelle door de oorlog onder druk te staan. Hoewel Van der Vlugt zo via de liefdeslevens van de twee jonge vrouwen een inkijkje kan bieden in de gevolgen van de oorlog voor de gewone man en vrouw, blijft die belofte onvervuld. Het is dan ook jammer dat Van der Vlugt de karakters van de twee jonge vrouwen niet meer verdiept heeft. Zij had ruimte voor deze diepgang kunnen maken door de volstrekt overbodige verhaallijn met Willem van Oranje in de hoofdrol, weg te laten. De summiere inkijkjes in de zielenroerselen van de Vader des Vaderlands lijken alleen bedoeld om de belangrijkste feiten van de beginperiode van onze geschiedenis aan een onwetend lezerspubliek mee te delen. Het boek eindigt in september 1578 als Willem van Oranje met Charlotte de Bourbon naar Leiden komt om de stad feestelijk te bezoeken. Burgermeester van der Werff begeleidt hen naar het rijkste patriciërshuis op het Rapenburg. Daar worden ze ontvangen door Isabella en Reinier Benningh. Na fronsende blikken van de prins maakt Isabella haar meisjesnaam bekend: Isabella Griffioen. Ze vertelt dat haar familie omgekomen is in Naarden. Maar Pepijn de zoon van Isabella en een Spaanse man redt de dag. Vol optimisme zegt het jongetje dienst te gaan nemen in het leger van de prins. Hij jaagt alle Spanjaarden het land uit.


Mening van Lydia Langerwerf en mijn reactie op haar
Ik ben met Beckman eens, Rode sneeuw in december leest lekker snel weg. Verwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en door de pakkende schrijfstijl valt het boek moeilijk weg te leggen. Maar ook hier had Van der Vlugt af en toe pas op de plaats kunnen maken. Interessanter dan wat Lideweij en Isabella overkomt, is namelijk hoe zij dit ervaren. Vooral Isabella komt nu niet tot leven, waardoor haar gedrag steeds bizarder lijkt. De karakters zijn zo weinig gelaagd dat zich de vraag aandient of dit eigenlijk wel volwassen literatuur is. De Beckmansiaanse toon van Rode sneeuw in december kan dan ook geen toeval zijn. Van der Vlugt, immers ooit begonnen als kinderboekenschrijfster, spiegelt zich zowel qua onderwerpkeuze als stijl zeer bewust aan haar illustere voorgangster. Aangezien zij daarnaast over een strakke pennenstreek beschikt en de moeite neemt om de geschiedenisboeken in te duiken, resulteert dit in een heel degelijk boek. Maar het is door de vlakke karakters in de verste verte niet zo meeslepend als De val van de Vredeborch.


Thema
Het thema is liefde in oorlogstijd, omdat het boek zich afspeelt tijdens de 80 jarige oorlog en er verschillende liefdes relaties worden beschreven. De relatie die de meeste indruk gemaakt heeft op mij, is de relatie waarbij een katholieke vrouw moet kiezen tussen een liefde voor protestante man of de band met haar vader. Het lijkt me heel ingrijpend het contact met je vader voor altijd moet verbreken, dit is voor mij onvoorstelbaar!


Mijn mening
Ik vind dat de hoofdpersonen Lideweij en Andries een leuk stel die veel voor elkaar over hebben, de man is dokter en de vrouw is huisvrouw en leert af en toe hoe een ziekte kan genezen worden. Hun oudste dochter Isabelle is een meisje die verliefd wordt op een jongen. Ze ziet hem later met een andere vrouw, de liefde was voor hem weg. Ze trouwt met een andere man waar mee ze de prins van oranje ontmoet en vertelt hem wat er is gebeurd met haar vader. Ik vind het leuk dat ze zelf de pest verdrijft bij haar eigen kind, ze wilde eerst hem niet eens zien! Er zijn ook nog twee andere dochters, Susanna en Alida, over hun kom je weinig te weten alleen dat ze het niet overleven in de kerk met hun ouders, zij werden gedood door Spanjaarden. Ik vond dit echt het zieligste stukje uit het boek.


Filmfragment
Een filmfragment dat goed bij dit boek past gaat over de moord van Willem van Oranje. http://www.youtube.com/watch?v=c5_1KjqVfwU

Extra bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten